Foredrag om ture
Topturen ’96
Stærkt provokeret af nogle danskeres uheldige adfærd på Mount Everest i 1995, hvor flere mennesker gik til, besluttede Erik Lindbæk og jeg at prøve kræfter med Nordeuropas højeste fjeld, Galdhøpiggen i Norge.
Efter devisen “hvorfor tage til Mount Everest og blive slået ihjel, når man kan blive det til halv pris i Norge,” besluttede vi at bestige Galdhøpiggen fra Styggebreen-siden, på cykel!!
Efter 3/4 års hård mental og fysisk træning (der er over 22 års aldersforskel mellem Erik og jeg), lykkedes det den 28. august 1996 at komme de 2.469 meter over havets overflade på, og med, cyklerne. Turen blev en stor succes grundet kombinationen af viljestyrke, mental og fysisk træning, det helt rigtige udstyr, samt et fantastisk vejr.
Jeg kommer gerne ud i forsamlinger og fortæller om turen!
Tour de Miljø
Hvorfor hører man altid kun om de ting, der går galt i miljøkampen?
Ting springer i luften, tankbiler vælter, gift ledes ud i vandløb og meget, meget mere. Der bliver ikke brugt spalteplads i aviserne, eller tid i radio og tv, på alt det, der går godt i kampen for et bedre miljø. Der er simpelthen ikke “salg” i gode historier om miljøkampen.
“Det skal være løgn,” tænkte jeg, og begav mig sammen med journalist Per Lemmeke ud i Europa for at samle så mange positive miljøhistorier fra europæernes hverdag som muligt.
På liggecykel har jeg nu gennemført 3 stk. Tour de Miljø. Med skiftende makkere. 2 gange fra Strasbourg til København og 1 gang fra Roskilde til Strasbourg.
Liggecyklen virker som en kommunikator, fordi alle vil se og røre ved denne mærkelige indretning, og så er kontakten skabt. Liggecyklen er behagelig at køre på, fordi den giver støtte for hele ryggen under de lange dagsmarcher, hvor der også skal være tid til at snakke med hr. og fru Europa om alle de positive ting i miljøkampen. Alle indtrykkene fra turen, samt de udfyldte spørgeskemaer, danner grundlaget for en positiv rapport til offentligheden. Rapporten skal så motivere alle i Europa til at fortsætte indsatsen for et bedre miljø, for en myre kan ikke flytte en stor sten, men mange motiverede myrer kan!
Grenen-Tønder ’95
Danmark på langs i fugleflugt.
I 1995 gennemførte Grindsteds daværende turistchef Michael Andersen og jeg en helt speciel cykeltur.
Vi startede på Jyllands nordligste punkt, Grenen, og sejlede, cyklede, kravlede og svømmede i en lige linje efter en GPS til Tønder i syd.
Turen varede 8 dage og var over 400 km. Der var over 100 elektriske hegn at kravle over, og mere end 50 åer og vandløb at forcere. Det tog over 30 timer i saddelen, der blev indtaget over 50 liter væske pr. mand, og til sammen smed vi over 7 kilo, inden Tønder blev nået.
Sammen havde vi en fantastisk oplevelse, som beviser, at man ikke altid behøver at tage til Malaysia eller Ny Guinea for at få oplevelser. De ligger simpelthen lige uden for vores egen dør, hvis man gider at bevæge sig lidt efter dem.
Turen var meget populær i medierne og hos sponsorerne.
Jeg holder gerne foredrag om turen, som emnemæssigt henvender sig til alle målgrupper lige fra syklubber til erhvervsklubber.
Billederne på denne side er af fotograf Michael Paldan.